Start jouw design avontuur.

Ontdek samen met Custom Decks in deze tutorial de wereld van het designen.

Ga samen met Custom Decks de creatieve wereld van skateboard design ontdekken. Bij Custom Decks is een skateboard niet zomaar een plank met wielen; het is een canvas voor jouw creativiteit, een manier om jezelf te uiten en een toegangsticket tot een gemeenschap vol met andere creatievelingen. Of je nu voor het eerst een ontwerp gaat maken, of al wat ideeën hebt die je wilt uitwerken, onze design tutorials zijn er om je te begeleiden bij elke stap. Maar eerst, terug naar de basis.

Je hebt je ideeën en inspiratie—hoe breng je die tot leven? Dit is waar jouw creatieve reis begint. Met Custom Decks ontdek je niet alleen hoe je designs maakt, maar beleef je ook het plezier van het creëren. Van het kiezen van je kleurenpalet tot het finetunen van je laatste lijn, wij staan klaar om je door het hele proces te loodsen. Dus pak je digitale pen, open je canvas, en laten we samen aan de slag gaan, stap voor stap.

headerimagetutorialpage

Introductie

Van je eerste schetsen tot je eerste volledige ontwerp, bij Custom Decks leer je alles wat je moet weten over de basis van skateboard design.

Met tutorials die een goede start in het ontwerpen faciliteren, leggen we een stevige basis voor de beginnende designer. Onze lessen zijn opgedeeld in heldere secties, elk gericht op een ander aspect van het designproces:

 • Basisontwerpvaardigheden: Hier leggen we de fundamenten voor een vliegende start in design.
 • Designprincipes voor beginners: Begin met eenvoudige principes en bouw langzaam je kennis en vaardigheden uit.
 • Grafische software en AI-tools: Als je klaar bent om je ontwerpen tot leven te brengen, wijzen we je de weg met de tools die je nodig hebt.
 • Verkenning van designstijlen: Net als skateboarden heeft design verschillende stijlen. Welke stijl past het best bij jou?

Maar bij Custom Decks gaat het niet alleen om het leren van designvaardigheden en het creëren van kunstwerken. We nodigen je uit om deel uit te maken van onze creatieve gemeenschap. Deel je ontwerpen, vier je successen en vind steun bij mede-designers. We werken aan een platform dat er voor jou is om in contact te komen met anderen en samen te groeien als creatievelingen.

En we zijn nog lang niet klaar. Onze tutorialpagina zal continu uitbreiden met nieuwe lessen en interactieve content om je designervaring te verrijken. Wij staan voor je klaar om je creatieve vooruitgang te ondersteunen en te zorgen voor een inspirerende en waardevolle tijd.

Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag aan je designavontuur, ontketen je creativiteit en laat je door ons inspireren. Bij Custom Decks gaan we samen vooruit.

Laten we samen deze creatieve reis beginnen!

designbureau
 

De basics.

Wat moet ik weten?

Als je nieuw bent in de wereld van skateboarddesign, is dit de perfecte plek om te starten. We beginnen met de basics - de fundamenten die elke ontwerper moet kennen voordat hij zijn unieke stijl ontwikkelt. Laten we beginnen met de basisprincipes van design, zoals kleurtheorie, compositie en de betekenis van grafische elementen. We behandelen:

 • Kleurtheorie: Leer hoe kleuren interactie met elkaar hebben, emoties beïnvloeden en hoe je een kleurenpalet kiest dat bij je ontwerpvisie past.
 • Compositie: Ontdek de kunst van het rangschikken van elementen op een manier die esthetisch aantrekkelijk en functioneel is.
 • Typografie: Maak kennis met de impact van lettertypes en hoe tekst je ontwerp kan maken of breken.
 • Branding: Begrijp de basisprincipes van branding en hoe je een consistent thema creëert dat spreekt voor een merk of persoonlijke stijl.
 • Printspecificaties: Leer de technische kant van design kennen, zoals resolutie, bestandsformaten en het belang van CMYK-kleuren voor het printproces.

Elke stap van dit proces is cruciaal om de skills te ontwikkelen die nodig zijn om een skateboarddesign te maken dat niet alleen er geweldig uitziet, maar ook professioneel en technisch correct is. We voorzien je van interactieve oefeningen en voorbeelden om deze concepten in praktijk te brengen.

Met Custom Decks zet je jouw creativiteit op het juiste spoor, van de eerste ideeën tot aan een afgewerkt design dat klaar is om te printen en te pronken op een skateboard. Laten we deze spannende ontwerpreis beginnen!

Cruciale basiskennis:

Kleurtheorie

Wat is het?:

De kleurtheorie is een essentiële richtlijn in design die zich bezighoudt met de creatie van kleurenschema's gebaseerd op het kleurenwiel. Het kleurenwiel is een cirkelvormige illustratie van kleuren die hun relaties en harmonieën met elkaar laten zien. De basiscomponenten van het kleurenwiel zijn de primaire kleuren (rood, geel en blauw), de secundaire kleuren (groen, oranje en paars), die ontstaan door de primaire kleuren te mengen, en tertiaire kleuren, die worden gevormd door primaire en secundaire kleuren te mengen. De kleurtheorie helpt ontwerpers bij het kiezen van kleuren die een bepaalde stemming of stijl bevorderen, de aantrekkelijkheid van het ontwerp verbeteren en de leesbaarheid waarborgen.

Waarom is het belangrijk?:

Kleuren spelen een cruciale rol in design omdat ze invloed hebben op de esthetiek, de gebruikerservaring en de merkperceptie. Ze kunnen emoties en reacties uitlokken, aandacht sturen, en de herkenbaarheid van een merk versterken.

Hoe pas je het toe?:

Bij het toepassen van de kleurtheorie in skateboard design, begin je met een kleurenschema dat past bij het merk of de boodschap die je wilt overbrengen. Experimenteer met verschillende combinaties:

 • Complementaire kleuren (tegenover elkaar op het kleurenwiel) voor een levendig contrast.
 • Analoog kleurenschema (naast elkaar op het kleurenwiel) voor een harmonieuze uitstraling.
 • Monochromatische kleuren (verschillende tinten van dezelfde kleur) voor een subtiele en uniforme look.
 • Zorg ervoor dat je contrast gebruikt om elementen op het board uit te lichten en hiërarchie te creëren. Denk aan de gebruiksomgeving: felle kleuren kunnen bijvoorbeeld meer opvallen in een stedelijke omgeving.

Het goed begrijpen en toepassen van de kleurtheorie is cruciaal om een skateboard design te creëren dat visueel aantrekkelijk is en een blijvende indruk maakt.

Compositie

Wat is het?:

Compositie in grafisch ontwerp refereert aan de arrangement van visuele elementen op een canvas om harmonie, balans, en een duidelijke lay-out te creëren. Dit houdt rekening met aspecten zoals uitlijning, contrast, ruimtegebruik, proporties en visuele flow.

Waarom is het belangrijk?:

Een goede compositie trekt de aandacht en leidt de blik van de kijker door het ontwerp op een manier die het verhaal of de boodschap ondersteunt. Het zorgt voor een georganiseerde, esthetisch aangename ervaring die cruciaal is om de aandacht vast te houden.

Hoe pas je het toe?:

Begin met een schets van je ontwerp om te zien hoe de elementen zich tot elkaar verhouden. Gebruik richtlijnen zoals de regel van derden om je ontwerp te balanceren. Plaats belangrijke elementen op focuspunten. Speel met symmetrie en asymmetrie om interesse te wekken. Zorg voor voldoende witruimte om overbevolking te voorkomen en een heldere communicatie te garanderen.

branding

Typografie

Wat is het?:

Typografie is de kunst van het arrangeren van tekst op een leesbare en visueel aantrekkelijke manier. Dit omvat de keuze van lettertype, grootte, afstand (kerning, tracking, en leading) en de kleur van de tekst.

Waarom is het belangrijk?:

Typografie beïnvloedt hoe informatie wordt overgebracht. Goed ontworpen typografie kan de leesbaarheid verbeteren, een emotie oproepen, en bijdragen aan de identiteit van het merk.

Hoe pas je het toe?:

Kies een lettertype dat aansluit bij het karakter van je merk of ontwerp. Zorg voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrond. Pas de tekstgrootte aan om hiërarchie in de informatie aan te brengen. Houd rekening met de leesbaarheid op verschillende afstanden, gezien een skateboard vaak in beweging gezien wordt.

Branding

Wat is het?:

Branding omvat alle aspecten die de identiteit en het imago van een merk vormen, van het logo tot de kleurenschema's en het gebruik van beelden tot de merkstem.

Waarom is het belangrijk?:

Consistente branding helpt bij het opbouwen van herkenning en vertrouwen bij je publiek en versterkt de merkervaring.

Hoe pas je het toe?:

Zorg ervoor dat het skateboardontwerp elementen bevat die overeenkomen met je merkidentiteit. Dit kan het logo zijn, maar ook kenmerkende kleuren, grafische stijlen of patronen. De branding moet ook consequent zijn met de andere marketingmaterialen.

Printspecificaties

Wat is het?:

Printspecificaties zijn de gedetailleerde eisen waaraan een ontwerp moet voldoen om correct te worden afgedrukt. Dit omvat afmetingen, resolutie (DPI), kleurmodus (CMYK voor print), en bleed instellingen.

Waarom is het belangrijk?:

Om ervoor te zorgen dat het uiteindelijke product er precies zo uitziet als je ontwerp, zonder ongewenste verrassingen zoals kleurafwijkingen of afgesneden elementen.

Hoe pas je het toe?:

Zorg dat je ontwerpt met de juiste afmetingen (bijvoorbeeld 9 x 33 inch voor een skateboard) en gebruik een resolutie van minimaal 200 DPI om een scherp resultaat te garanderen. Converteer alle kleuren naar CMYK. Normaal wordt er bleed toegevoegd aan een design, maar hier is in het rechthoek design van 9 x 33 inch al rekening mee gehouden. Controleer of de uitsnede uitvalt zoals wenselijk in onze upload tools.

Concrete instructies voor het printen van een skateboard graphic bij Custom Decks:

9 x 33 inch file size
Minimaal 200 DPI
CMYK kleurprofiel

Je eerste design.

Tijd om te gaan ontwerpen!

Inspiratie: jouw creatieve brandstof

Inspiratie kan overal opduiken. Misschien vind je het in de vorm van een graffiti-kunstwerk tijdens je dagelijkse skate-sessie, een indrukwekkend landschap, of een abstract schilderij dat je online tegenkomt. Er is geen 'juist' of 'fout' in wat je inspireert; het gaat erom wat jou persoonlijk aanspreekt.
 • Mogelijkheden ontdekken:

  Kunstgalerijen, skate video's, natuur, muziek, of zelfs een kleurrijk kledingstuk kunnen de start zijn van jouw designverhaal.
   
 • Tools die kunnen helpen:

  Van een simpele notitie-app op je telefoon tot een uitgebreid digitaal tekenbord, elk middel is geldig.

Deel en inspireer: maak je ontwerp zichtbaar

 • Eenmaal je design af is, staat niets je in de weg om het met de wereld te delen. Of je nu kiest voor feedback van je vrienden of het trots toont op sociale media, elke reactie kan waardevolle inzichten bieden en je ontwerp verder verfijnen.

Delen is groeien:

 • Gebruik platforms als Instagram, Reddit, of een gespecialiseerd skateboardforum om je werk te presenteren en feedback te krijgen.

De kracht van de gemeenschap:

 • Sluit je aan bij onze community van creatievelingen en skateboardliefhebbers om ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen.

Digitalisatie mogelijkheden:

 • Scanners, fotografie, vector-tekenprogramma's of zelfs AI-gebaseerde beeldbewerking kunnen je helpen bij het digitaliseren van je design.

Flexibele softwarekeuze:

 • Gebruik wat beschikbaar is of experimenteer met nieuwe tools; elk heeft zijn eigen voordelen en stijlen.

Digitalisatie: jouw ontwerp productieklaar

 • Of je nu start met een handgetekende schets of een digitale illustratie, het einddoel is een digitaal bestand dat klaar is voor de print op jouw custom skateboard. Hier zijn er vele wegen die naar Rome leiden.

Schetsen: jouw ideeën visueel maken

 • Het schetsproces is even divers als skateboarden zelf. Sommigen vinden het heerlijk om met een potlood op papier te werken, anderen geven de voorkeur aan een digitaal tekenbord. Het belangrijkste is het proces van het vormgeven aan je visie.

Variëteit in technieken:

 • Vrij handschetsen, collage maken, fotocomposities, of zelfs 3D-modellering – kies wat het beste bij jouw ideeën en vaardigheden past.

Gebruik wat voorhanden is:

 • Of je nu kiest voor traditionele kunstbenodigdheden of moderne software zoals Adobe Illustrator, het doel is om je ruwe ideeën om te zetten in een coherent ontwerp.

watnu

Ontdek jouw style.

Het ontwikkelen van jouw eigen stijl als designer is een spannende reis vol ontdekkingen en zelfexpressie. In de wereld van skateboarddesign zijn de mogelijkheden werkelijk eindeloos. Elke lijn die je trekt, elke kleur die je kiest, en elk patroon dat je creëert, draagt bij aan jouw unieke visuele taal.

Het vinden van jouw stijl is geen bestemming; het is een voortdurend proces van experimenteren, leren en evolueren. Wees niet bang om risico’s te nemen en buiten de gebaande paden te treden. Laat je inspireren door alles om je heen, van de klassieke kunst tot de hedendaagse straatcultuur. Combineer elementen die ogenschijnlijk niet samengaan, en vind een harmonie in de chaos die jezelf verrast.

Wees geduldig met jezelf, want jouw stijl zal zich over tijd ontvouwen. Elk ontwerp dat je maakt, is een spiegel van jezelf op dat moment. Terwijl je groeit als persoon, zal ook je design meegroeien. Vier elke stap in je ontwerpreis, van de eerste concepten tot de voltooide decks die hun weg vinden naar andere skateboardliefhebbers en kunstbewonderaars.

En vergeet niet dat jouw werk als designer niet alleen een persoonlijk kunstwerk is, maar ook een deel van iemands skate-ervaring. Jouw ontwerpen zullen onder hun voeten tot leven komen, in skateparks en straten over de hele wereld. Dat is de ware magie van skateboarddesign.

Bij Custom Decks moedigen we je aan om diep in de designwereld te duiken en jouw signatuur te zetten in deze dynamische kunstvorm. Er zijn oneindig veel mogelijkheden en wij zijn er om die samen met jou te verkennen.

De toekomst van skateboarddesign is helder en levendig, en het wacht op jouw persoonlijke touch. Dus pak je tools, laat je creativiteit de vrije loop en maak iets geweldigs. Jouw stijl is jouw stem, en wij kunnen niet wachten om te horen wat die te zeggen heeft.

FAQ

Hoe begin ik met het ontwerpen van een skateboard?

Begin met inspiratie op te doen en schets vervolgens je ideeën. Je kunt fysiek tekenen op papier of digitaal ontwerpen met software zoals Adobe Illustrator. Zorg dat je ontwerp uiteindelijk een hoge resolutie digitaal bestand is dat klaar is voor print.

Welke materialen heb ik nodig om te beginnen met ontwerpen?

Dat hangt af van je voorkeur. Voor handmatig schetsen, basis tekenpapier en potloden. Digitaal ontwerpen kan met een tablet of computer met passende software.

Moet ik goed kunnen tekenen om een skateboard te ontwerpen? 

Nee, goed kunnen tekenen is geen vereiste. Er zijn veel manieren om visueel interessante ontwerpen te creëren, zoals het gebruik van fotocollages of abstracte patronen.

Wat zijn de meestgebruikte softwareprogramma's voor skateboardontwerp?

Adobe Illustrator en Photoshop zijn populaire keuzes vanwege hun veelzijdigheid. Gratis alternatieven zoals GIMP of Inkscape kunnen ook worden gebruikt.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn ontwerp opvalt?

Focus op originaliteit en persoonlijke expressie. Kijk naar huidige trends, maar probeer iets unieks te creëren dat jouw persoonlijke stijl weerspiegelt.

Zijn er bepaalde kleuren die ik moet vermijden in mijn ontwerp?

Over het algemeen zijn er geen kleuren die je moet vermijden, maar houd rekening met de manier waarop kleuren kunnen veranderen tijdens het printproces en zorg ervoor dat je ontwerp goed overkomt op het materiaal van een skateboard.

Hoe kan ik feedback krijgen op mijn ontwerpen?

Deel je ontwerpen met vrienden, familie, of online communities zoals skate- of designforums en sociale media. Constructieve feedback is essentieel voor verbetering.

Hoe kan ik mijn ontwerp aanpassen voor verschillende skateboard maten?

Zorg ervoor dat je ontwerp schaalbaar is en dat belangrijke elementen binnen de grenzen van verschillende skateboardvormen en -maten passen.

Kan ik ook andere elementen dan tekeningen in mijn ontwerp verwerken?

Ja, je kunt fotografie, typografie en zelfs 3D-elementen integreren in je ontwerp, zolang het eindresultaat digitaal geprint kan worden.

Hoe bescherm ik mijn skateboardontwerpen tegen kopiëren?

Je kunt auteursrechten aanvragen op je werk om juridische bescherming te hebben tegen kopiëren. Daarnaast kun je watermerken gebruiken bij het online delen van je ontwerpen.

Word lid van de CD community!

Blijf op de hoogte van al onze projecten, activiteiten, productontwikkelingen, ontvang kortingen en meer! Volg ons op onze social media-platforms en stuur ons een bericht als je vragen of ideeën hebt!

 

Email (Verplicht veld)

 

jeugdteamsessiepizza